De stofzuiger.

Hij rijdt al een half uur in de auto met zijn favoriete muziek snoeihard aan. Volume knop maximaal! Als de muziek stopt, hoort hij een soort geklapper. Geen idee wat dat zou kunnen zijn. Het is van belang dat hij onopvallend aan het verkeer deelneemt, want na een zware avond in de kroeg is het niet handig om op enige wijze de aandacht van bv de politie op je te vestigen. Het geklapper houdt aan. Zou hij een lekke band hebben of hangt er iets los? En hoe lang is dit al aan de gang? Hij rijdt al ruim een half uur met de muziek keihard aan, en pas nu, nu de muziek is gestopt, kan hij het geluid van buiten, binnen ook horen. Nu stoppen is geen optie, hij scheurt keihard over de snelweg en heeft zojuist nog een paar autos ingehaald. Zometeen van de snelweg af en even om de auto lopen.
Even later stapt hij uit en inspecteert de auto. Met de banden is niets mis, maar wat is dat nou?? Uit de achterklep hangt een snoer. Dat is het snoer van de stofzuiger die hij een half uur geleden een beetje stiekum in een container heeft gedumpt. Hij had beloofd om de stofzuiger naar de vuilnis te brengen eerder die dag, maar was dat vergeten. Toen hij savonds in zijn auto stapte, langs een container reed, had hij zijn opdracht alsnog volbracht door de stofzuiger in de toch al volle container te prakken. Daar was dus iets misgegaan. Razendsnel visualiseert hij wat er gebeurd moet zijn. Het snoer had nog klem gezeten en omdat de container al vol was, zat de klep niet helemaal dicht dus een flinke ruk was voldoende geweest om de stofzuiger uit de container te laten wippen en daarna kilometerslang achter de auto aan te laten slingeren, met het daarbijbehorende kabaal.
Aan het einde van het snoer hangt iets wat een half uur geleden nog een volwaardige stofzuiger was. Door de zware mishandeling is dit apparaat gereduceerd tot een klein hoopje schroot. Het hart van de machine heeft de zware kwelling nog enigszins kunnen doorstaan, afgerond en rondgeschaafd ligt er nog een piepklein deel van wat vroeger de stofzuigermotor moet zijn geweest. De stekker zit nog in de auto. De klep is dicht. Hij realiseert zich dat hij om vier uur in de nacht met een stofzuiger slingerend achter zijn auto door een slaperig dorpje heeft gereden, op weg naar huis, over rotondes, over de snelweg, auto's heeft ingehaald en dat alles met een promillage aan alcohol waar de gemiddelde agent tijdens een alcoholcontrole spontaan een hoogtepunt van zou kunnen krijgen. Hier moet snel en vaardig gehandeld worden. De stofzuigerlijke resten worden discreet ingeladen en rustig aan naar huis. Nog een kilometer of twee te gaan. Maar na 500 meter gaat het mis. Politiecontrole. Met knikkende knieeen wordt de ondergang tegemoet gereden. Hij is al gezien dus omdraaien is geen optie. Maar halleluja, wat een geluk. Vlak voor hem is al een auto van de weg gehaald. Een vriendelijke agent gebaart dat hij door mag rijden. Hij is veilig thuis gekomen.

Reacties

Een reactie posten